середа, 15 жовтня 2014 р.

Всесвітній день миття рук

ООН і, зокрема, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) оголосили 15 жовтня Всесвітнім днем миття рук.
Як відзначають експерти ООН та ВООЗ, миття рук рятує тисячі людських життів щодня. Дуже багато серйозних інфекційних хвороб заноситься в організм через брудні руки. Виконуючи вранці і ввечері гігієнічні процедури, чимало людей вважають, що цього цілком достатньо. Однак за статистикою, кожна третя людина, яка отримує шлунково-кишкові інфекції, винна у зневажливому ставленні до чистоти своїх рук.
Недавні дослідження американських вчених показали, що всього 5% людей на Землі миють руки правильно. Що значить - правильно?
Щоб знищити всі хвороботворні бактерії, які в достатку селяться на руках, недостатньо просто обполіскувати руки пару разів на день. Правилам миття рук вчать ще в дитинстві, просто ми ці правила частенько забуваємо. Руки треба мити:
  • перед кожним прийомом їжі і після нього;
  • до і після відвідування туалету;
  • після - поїздки в громадському транспорті;
  • після фізичного контакту з тваринами (навіть домашніми і добре знайомими) чи іншими (серед них можуть бути хворі кишковими інфекціями або ГРВІ);
  • до і після обробки рани або садна у дитини;
  • після занять спортом та ігор;
  • після чхання або кашляння (якщо рот прикривається рукою).
Прості правила - і дуже ефективні. «Хворобою брудних рук» називають і гепатит, і шкірні захворювання, ГРВІ та холеру; та інші кишкові захворювання. Їх збудники передаються з рук на руки через ручки дверей і вимикачі, через поручні в громадському транспорті. Не можна забувати і про глистів: інвазіями страждають дуже багато діти, особливо у весняно-літній період. Яйця паразитів потрапляють в організм через маленькі ручки, погравшись у пісочниці або в бабусиній щедро угноєній клумбі - малюк потім потягне брудні руки в рот.
ЯК МИТИ РУКИ ПРАВИЛЬНО?
Навіть підставивши руки під струмінь води, не можна бути впевненим, що змив з рук всі шкідливі бактерії. Справа в тому, що кран ми відкриваємо брудними руками і забуваємо, що, закриваючи його, знову бруднимо руки. Тому процес миття рук, особливо якщо це відбувається в громадському місці, має включати в себе миття крана. І тим більш пильною повинна бути мама, якщо малюк вже вимагає самостійності - сам відкриває і закриває кран, намилює руки, користується сушаркою.
  • Зніміть з рук всі прикрасі.
  • Відкрийте кран і вимийте руки з милом.
  • Вимийте з милом кран.
  • Знову вимийте руки з милом, обполосніть, закрийте кран.
  • Насухо витріть руки одноразовим паперовим рушником.
ПРАВИЛА ДОМАШНЬОГО ЧИСТОТИ
Навіть у надраєній до блиску домашній ванній кімнаті є «гнізда», де живуть шкідливі для маленького організму бактерії.
У ванній поставте стаканчики із зубними щітками в шафку. Вчені з'ясували, що залишена на раковині зубна щітка виявляється мало не брудніше йоржика для унітазу, оскільки на ній осідає вся грязь, що змивається з рук за день. А особливо, якщо у вас вальна спільна з туалетом!
Використовуйте дозатор з рідким милом. Поверхня твердого мила завжди трохи волога - це прекрасний розсадник для бактерій.
Якщо ви все ж користуєтеся звичайним милом, тримайте його в сухості і чистоті.
Намилюйте руки ретельно, секунд 15-20. Чим більше піни на руках, тим більше мікробів загине.
Не варто постійно мити руки антибактеріальним милом і користуватися різними гелями або пінками з антибактеріальним ефектом. Дезинфікуючи цими засобами руки, ви вбиваєте як патогенні бактерії (яких, за твердженням вчених, на шкірі менше одного відсотка), так і ті, які затримують шкідливі мікроорганізми і грибки. Крім того, від такого виду мила шкіра на руках стає сухішою і тріскається. Досить користуватися звичайним якісним милом, можна навіть дитячим.
 Рушник для рук потрібно міняти регулярно і часто: 1 раз на 2-3 дні, навіть якщо він у кожного члена сім'ї персональний. Обов'язково ретельно просушуйте рушники; волога і тепло - найкращі умови для мікроорганізмів.
 ОДНОРАЗОВІ І БАГАТОФУНКЦІОНАЛЬНІ
Ніколи не користуйтеся в місцях громадського користування багаторазовими рушниками - віддавайте перевагу одноразовим серветкам. Ними ж краще закривати кран після миття рук і натискати на дозатор «громадського» рідкого мила (адже до нього торкається багато хто). Не бійтеся перестаратися з чистотою - особливо, якщо ви з дитиною в поїздці, яку не хочеться псувати хворобами.
А якщо руки вимити нічим і ніде? На допомогу прийдуть одноразові вологі серветки або дезінфікуючий засіб, який розтирають по руках і не змивають. Якщо ви з малюком на прогулянці або в поїздці, ці засоби першої допомоги краще завжди тримати в сумочці. Але при першій же можливості повноцінно вимийте руки з милом: з сильними забрудненнями дезінфікуючій засобу і серветкам не впоратися.
Інша крайність 
Прагнення до чистоти рук не повинно перетворитися на нав'язливу звичку. Мікробіологи заявляють, що останнім часом з'явилося багато хвороб, які виникають не від бруду, а від надмірно чистих рук. Намагаючись досягти абсолютної стерильності, ми знищуємо не тільки шкідливі, але і корисні мікроорганізми, і позбавляємо нашу імунну систему захисту і корисного для неї тренування. Вирослі в ідеальній чистоті діти в дорослому віці мають дуже слабку імунну систему, частіше страждають від алергічних захворювань і астми, аутоімунних захворювань (ревматоїдного артриту, вовчака і т. п.).

Немає коментарів:

Дописати коментар