понеділок, 13 жовтня 2014 р.

Нобелівська премія миру 2014

Цього року нагороди удостоєлося одразу двоє людей: пакістанська правозахисниця Малала Юсафзай та індійський борець за права дітей Кайлаш Сат'ярті.
Кайлаш неодноразово ризикував життям, беручи участь в операціях з визволення дітей з рабства. Віж же заснував організацію "Врятуємо дитинство", яка допомагає врятованим адаптуватися у суспільстві і отримати освіту. За понад 30 років діяльності його організація допомогла у звільненні більш ніж 80 тисяч дітей із різних форм рабства.
17-річна Малала Юсафзай, стала наймолодшим в історії лауреатом престижної нагороди. Недивлячись на юний вік, - уже відома фігура в правозахисному русі. Вона відстоює права дівчаток на освіту. З 11 років Малала писала в блозі Бі-бі-сі про те, як змінилося її життя після приходу талібів в долину Сват і про свої погляди на розвиток освіти для дівчаток.

Малала відкрито виступала за право дівчаток - поруч із хлопчиками - ходити до школи. За це у жовтні 2012 року таліби хотіли вбити Малалу і стріляли у неї, коли вона їхала у шкільному автобусі. Найбільші світові ЗМІ відслідковували історію її одужання. Лікували її у Великобританії, де вона зараз вчиться і живе разом із батьками. Трагічна доля Малали зробила з неї символ боротьби проти гноблення дівчаток у світі. В день свого 16-річчя Малала виступала в штаб-квартирі ООН - їй аплодували стоячи. За свою правозахисну роботу Малала була удостоєна кількох нагород - спочатку їй вручили Міжнародну дитячу премію миру, присвоїли почесне звання "Посол совісті", вона стала також лауреатом премій імені Сімони де Бовуар, імені Анни Політковської та імені Андрія Сахарова за свободу думки. І от тепер до цих премій додалася Нобелівська премія миру.

Немає коментарів:

Дописати коментар