вівторок, 14 жовтня 2014 р.

Покрова Пресвятої Богородиці


Православні та греко-католики цього дня вшановують Божу Мати, яка під час облоги Константинополя, своїм покровом захистила місто, затуливши християн від ворогів. Місто було врятовано, нападники відступили.

Свято Покрови - одне з найулюбленіших у народному календарі. Покрова покриває землю листям або снігом, воду - льодом, а дівчат - вінцем та жіночою хусткою. Саме від Покрови починають гуляти весілля, вона вважається покровителькою шлюбів. Дівчата готують рушники для сватів та гарбузи для нелюбів і приказують:
Свята Покрівонько, покрий мені голівоньку!
Хоч ганчіркою, аби не ходила дівкою!

Від Покрови починали збирати вечорниці або ж досвітки - вечірні розваги для молоді, де зустрічалися хлопці та дівчата, співали, забавлялися, залицялися, грали й танцювали, але одночасно вишивали, пряли та шили, бо кожна дівчина має вишити собі гарні сорочки та рушники для посагу. 
Образ Богородиці-Покрови поєднався з уявленнями про дохристиянську богиню Мокошу, покровительку жінок, богиню милосердя, працелюбності та майстерності, родючості та животворної жіночої сили.
Покрова була одним із головних свят запорізьких козаків, вони вважали Покрову своєю заступницею у військових походах. На Покрову козаки традиційно вибирали собі отаманів. Саме тому цього дня відзначають День українського козацтва. Крім того, 14 жовтня 1942 року вважається Днем створення Української повстанської армії і святкується, як День УПА.

ПРИКМЕТИ
  • Якщо у вишні листя опаде до Покрови - зима буде тепла, якщо ж вишня зелена - бути лютій зимі.
  • Якщо в цей день сніг не покрив землю - не покриє в листопаді та грудні.
  • На Покрову вітер - весна буде вітряна.

Немає коментарів:

Дописати коментар