пʼятниця, 1 квітня 2016 р.

Фотозвіт з екскурсії за маршрутом Тараканів - Дубно - Пляшева

Частина І. Тараканівський форт
Супроводжував нас чудовий колоритний козак Олександр, багато цікавого розповідав дорогою до місця призначення. Першим на нашому екскурсійному маршруті був Тараканівський форт.
Таких фортів на світі лишень три. Два у Франції і один тут - у Тараканові. Грандіозну оборонну споруду звели ще за часів Російської імперії. На це витратили 15 років і майже 66 мільйонів царських рублів, обладнали найсучаснішими на той час новинками - електрикою, телефоном і телеграфом однак так і не використали за першопризначенням. Це ціле військове містечко зі своїми вулицями, казармами, кухнею, хлібопекарнею, лазаретом, в'язницею і церквою. Та його так добре замаскували, що можна пройти повз стіну і навіть не помітити.
Нам цікаво було побачити чи не єдину в Україні оборонну споруду, яка пережила і світову війну, і де свого часу хотіли знімати український аналог французьких "Ключів від форту Буаяр", послухати історію про колону танків, яка заїхала сюди і залишилася назавжди, про підземний електрогенератор, шум якого і донині можна почути за допомогою фонендоскопа (чи просто приклавши вухо до землі в чітко визначеному місці), поблукати заплутаними лабіринтами під пильним наглядом досвідченого екскурсовода Мирослави.

Немає коментарів:

Дописати коментар