субота, 12 вересня 2015 р.

А як ви провели свої вихідні?

Часто ми шукаємо відпочинку для своєї душі та тіла десь далеко. Вивчаємо красу природи та архітектури далеких країв, не підозрюючи, яка краса і величний спокій зовсім поруч із нами!
12 вересня мені випала чудова нагода побувати у мальовничому куточку рідної Волині, де я ніколи не бувала до цього.
Ми вирушили у Маневичі. Здавалося б, містечко, якому заледве 100 років, у якому немає цікавих історичних будівель, навіть багатоквартирних будинків усього кілька. Краще б поспати в суботу, га?
Натомість там є чудовий краєзнавчий музей з багатьма археологічними знахідками різних епох. Неймовірний ентузіаст, закоханий у свою музейну справу - директор Петро Микитович - провів нам оглядову екскурсію.
Ну і звісно ми не могли не відвідати найновішої і вражаючої знахідки, яка стала просто маневицькою сенсацією! Наприкінці серпня біля с. Старосілля у змілілій річці Стир знайдено 12-метрового козацького човна. Судячи із нашарувань глини і піску у ньому, йому близько 500 років. Більш детально встановить експертиза. Виготовили такий човен, видовбуючи його із суцільного стовбуру дуба, якому на той час теж було років із 500. Крім того, щоб човен не протікав, його вимочували у воді близько 100 років до початку експлуатації. І знайдений човен практично неушкоджений! Щоб він не розсохся і не розсипався, його спочатку відкопали, звільнили від нашарувань, перевезли в штучну неглибоку водойму і знову затопили. Тепер чекають експертів і після дослідження планують побудувати спеціальний скляний прозорий саркофаг для цього унікального музейного експоната. А мені уже вдалося побачити його, щоправда з берега.
Далі ми побували у Черемському природному заповіднику. Його площа близько 3 тис. га, 1 тис га з яких займає болото. Я думала, що болото таке брудне, липке, в'язке і чогось смердюче. А от і ні. Воно жовто-зелене, поросле м'яким мохом. І углиб болота прокладена екологічна стежка, сходити з якої доволі небезпечно, можна потрапити на твердий грунт, а можна піти в болото з головою. У лісі я йшла якийсь відтинок шляху попереду групи і єдина бачила лисицю, яка за кілька десятків метрів перебігла стежку, якою ми йшли. А ще я побачили як росте журавлина болотна і назбирала кілька пригоршень цих солодко-кислих ягід. А потім нас ще й пригощали журавлиною у меді - ммммммммм, дуже смачно!
Чудова видалася субота! А як ви провели вихідні?

Немає коментарів:

Дописати коментар