понеділок, 8 червня 2015 р.

Надслучанська Швейцарія

У суботу, 6 червня, ми здійснили нашу другу поїздку за межі області. Екскурсія мала назву "Надслучанська Швейцарія".
За супровід групи із 24 учнів нашого класу (+ ще 3 дітей) дякую мамам Веремчук Олені Євгенівні, Косинській Олені Петрівні, Королюк Наталі Олександрівні, Куруці Тетяна Іванівні, хресному Софійки Кукси - Миколі, вчительці гімназії Галюк Ользі Миколаївні та заступнику директора Лігоцькій Наталі Петрівні, а також нашому лікарю, який не залишився без роботи, Дейкало Миколі Миколайовичу.
Ми відвідали село Базальтове (або Янова Долина), Геологічний заказник "Базальтові стовпи", де знаходяться найбільші поклади базальту на Україні. Базальт добувається відкритим способом і деякі кар'єри зараз є затопленими. А стовпчата структура базальту робить краєвид насправді космічним. Звідси ми усі додому повезли по маленькому, а дехто і по великому сувеніру :)

Були ми також у музеї лісу (біля м. Костопіль), де представлено цікаві факти, фотопортрети тварин та комах, вироби із деревини та опудала тварин, що живуть у лісах, заказниках та заповідниках Рівненщини. Найбільш хазяйновиті наші хлопці повезли додому з розсадника, що на території музею, вазони-кущі Самшиту вічнозеленого.
Гуляли в цей день ми дендропарком у м. Березне. Його колекція нараховує близько 900 видів рослин. Вони розташовані за ботаніко-географічними зонами: Японія-Китай, Сибір, Північна Америка, Середня Азія, Кавказ, Крим і ін. Екскурсовод дуже доступно і неймовірно цікаво розповів нам багато історій про дерева, кущі, квіти і трави, і це може бути таким захопливим! Виявляється, не завжди з першого погляду можна правильно відповісти на запитання, чи це дерево є хвойним чи листяним :) Працівники дендропарку, разом із учнями коледжу, що знаходиться поруч, підтримують парк, закладений у 1979 році. Шкода, що зараз порожніми стоять ставки, у яких колись була риба, шкода, що висохли водоспади сумно дивитись на порожні фонтани. Адже, як пояснив нам наш екскурсовод, а заразом і заступник директора дендропарку, що за нинішнім законодавством використання води, яку вони брали із свердловини, для заповнення штучних водойм, є протизаконним, адже це нераціональне використання водних ресурсів... Так що парк "тримається" в першу чергу на неймовірних ентузіастах цієї справи, і ще трошки на таких відвідувачах, як ми.
Потім ми вирушили на береги річки Случ, де мальовничі зелені схили дарують чарівні пейзажі, де тиха річка ніжним теплом і прохолодою водночас омила наші находжені ноги, відновила наші сили для підняття на Дзвонницьку гору із старим козацьким хрестом та на руїни Губківського замку.
Фотографій мало, особливо з дітьми. Усі вони з фотоапарату нашого лікаря (час на фото трошки не відповідає дійсності). Бо мій рідний, улюблений фотоапарат, з фотографіями наших відмінників, з фотографіями з екскурсії у мене вкрали у неділю, 7 червня, прямо з машини, яка стояла біля нашого центрального парку, поки ми з сім'єю там гуляли... До того ж разом із ключами від квартири... Так шкода, що просто не передати словами. Наш Sony був справжнім, вірним і надійним другом...
Прошу усіх, хто їздив на екскурсію з нами, надіслати мені колективні фотографії, та фотографії із висоти Губківського замку: kalish_nm@i.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар