середа, 17 червня 2015 р.

Розширюємо горизонти

Міф: Жоден аркуш паперу не можна скласти навпіл понад 8 разів. (Насправді поточний особистий рекорд становить 12 разів, він належить Брітні Геллівен, США, і колективний рекорд - 13 разів, він належить учням школи святого Марка, США).
Реальність: Якщо у вас буде достатньо великий аркуш паперу - і достатньо енергії для його складання - ви можете скласти його скільки завгодно разів. Однак тут  є одна проблема: якщо ви складете його 103 рази, товщина стосу паперу перевищить розміри відомого нам всесвіту - 93 мільярди світлових років. Серйозно.
Але як аркуш товщиною в одну десяту міліметра може стати більшим за всесвіт?
Відповідь проста, але сам термін для п'ятикласників новий - справа в експоненціальному зростанні. Поясню. Товщина середнього аркуша паперу 1/10 мм. Якщо ви ідеально складете його навпіл, його товщина подвоїться. Згодні? Йдемо далі, бо далі стає по справжньому цікаво.
Третє складання буде завтовшки з людський ніготь.
Сім складань - і ви отримаєте товщину блокноту у 128 сторінок. Спробуйте ;)
10 - і висота паперу буде як товщина долоні.
23 - і ви отримаєте стос паперу висотою в кілометр.
30 складань виведуть вас у космос. В цей момент ваш аркуш матиме висоту в 100 км.
Продовжуємо складати :) 42 складання доведе нас до Місяця, 51 - і ви досягнете Сонця.
Тепер швиденько складемо до 81-го складання і отримаємо стос паперу товщиною у 127.786 світлових років - це практично рівно діаметру Туманності Андромеди (який приблизно дорівнює 141.000 світлових років).
90 складань дадуть 130.8 мільйонів світлових років - це більше ніж Суперкластер Діви, який має діаметр приблизно 110 мільйонів світлових років. Суперкластер Діви містить в собі локальну галактичну групу, в яку входить  Туманність Андромеди, наш власний Чумацький Шлях, і близько сотні інших галактик.
І нарешті, на 103 складання ви вийдете за межі Всесвіту, про який ми маємо хоч деякі знання, і діаметр якого за приблизними підрахунками складає 93 мільярди світлових років.
Математика дивовижна, так само як і наш Всесвіт!

Немає коментарів:

Дописати коментар