пʼятниця, 22 жовтня 2021 р.

Екскурсія 17 жовтня Жовква -Крехів - Страдч

Жовква

Жовква розташована за 22 км на північний захід від Львова. Заснував її коронний гетьман Станіслав Жолкевський, як своє приватне місто, запросивши архітекторів з Італії, які в плануванні і будівництві втілили ідеї Ренесансу. Онук гетьмана король Ян ІІІ Собеський перетворив Жовкву на один із важливих політичних і культурних центрів Європи. Сьогодні Жовква має статус державного історико-архітектурного заповідника, на території якого розміщено близько 55 пам’яток архітектури, зокрема й світового рівня.

Крехівський монастир

На околиці села Крехів, посеред мальовничих пагорбів Розточчя розташований відомий в Україні та світі релігійний центр – Крехівський монастир. У ХVII ст. будувався він як справжній оборонний комплекс, обнесений стіною із кількома вежами. На території монастиря збереглися мурований храм Преображення Господнього (XVIII ст.) та за давнім аналогом збудована дерев’яна церква Покрови Пресвятої Богородиці (2004р.), в яких знаходяться дві чудодійні ікони. Від монастиря лісовою стежкою прямуємо до джерела із цілющою водою, а відтак до скель, у яких засновники монастиря Сильвестр та Іоїло були видовбали келії та первісну церкву.


Страдч

За часів Русі та Галицько-Волинського князівства поблизу села знаходився другий на території України після Києво-Печерської лаври підземний монастир. Розміщувався на високій горі на лівому березі Верещиці. Згадується в Галицько-Волинському літописі від 1242 року під назвою «Печера Домажирова».
До нашого часу збереглися численні легенди про монастир і про знищення ченців монголо-татарами.
Ті, хто прямує на Страдецьку гору, переконані, що завдяки молитвам в цьому місці відбуваються чудесні зцілення. А також говорять, що тут відпускають гріхи роду і прокляття.
Матеріал зі сторінки https://www.visit.in.ua

Зупинки на обід і розваги на свіжому повітрі

Немає коментарів:

Дописати коментар