вівторок, 4 грудня 2018 р.

Краєзнавча конференція

Екологічна експедиція до біологічного заказника державного значення "Воротнів". Вікторія Драль
Виїжджаючи всього декілька кілометрів за Луцьк, потрапляєш у зовсім інший світ. Замість будинків, шуму автомобілів та спальних кварталів тебе оточує безмежний ліс. Він спокійний, прохолодний та наповнений співом птахів. 
Ти опиняєшся в оточенні трьохсотлітніх дубів та кремезних смерек, котрі вже багато років ростуть під волинським небом. Поміж них заховались чисті зарибнені ставки. А за ними - фруктовий сад.
Аби потрапити в цю лісову казку, не потрібно далеко їхати. Декілька кілометрів від Луцька, і вас зустрічає ботанічний заказник загальнодержавного значення «Воротнів». Він розташований у межах Луцького району Волинської області, на північ від села Воротнів, та є у віданні державного підприємства «Ківерцівське лісове господарство».

Цей шматочок раю розташований на 600 гектарах всього в 17 кілометрах від Луцька. Його унікальні дубово-грабові ліси послужили причиною для створення тут заказника ще в 1978 році. Майже половині дубів вже більше ста років, а соснам – близько 80. При самому в`їзді в заказник височіє найбільш визначне дерево – 240-річний дуб 10 метрів в обхваті.
Серед найбільш поширених порід у заказнику росте ялина, вільха, осика, береза. Багато дерев були привезені з парків Польщі, Австрії, Німеччини та Північної Америки. Рослинний світ представлений 900 видами вищих рослин, деякі внесені до Червоної книги. Досить різноманітна і фауна «Воротніва»: лисиці, вовки, зайці, борсуки, білки, їжаки, куниці, ласки, корольки, вальдшнепи, рябчики, дрозди, журавлі, лелеки, сорокопути.
Серед лісу створено каскад із п`яти ставків, які наповнюються водами річки Зеленки і численних джерел. Один з них, під назвою Холодний колодязь, має глибину більше 30 метрів.
Красу ботанічного заповідника «Воротнів» неможливо передати ні словами, ні фотографіями,але я спробую. У 1956 році місцевий ландшафт вразив кіношників, які знімали тут кадри до фільму «Сліпий музикант». У різний час заказник відвідували Едіта П`єха, Людмила Зикіна, радянські космонавти й гості з інших країн. 
В ботанічному заказнику «Воротнів» не можна самовільно влаштовувати пікніки. Але це зовсім не означає, що відпочинок повинен обмежуватися лише прогулянками. Для відвідувачів організовані місця зі столиками поруч з лісом і красивим ставком.
Оскільки проїзд на автомобілі дозволений тільки по одній дорозі, багато хто надає перевагу пішим або велосипедним турам. З урахуванням неймовірно чистого повітря і неповторної природи це ідеальне місце для любителів активного відпочинку та здорового способу життя.
Нашому 5(9)-Б класу дуже пощастило, адже ми змогли побачити цю всю осінню красу на власні очі. Наша Наталя Миколаївна запропонувала нам поїхати в цей заповідник. Добирались ми автобусом, а потім йшли пішки. Дорога була не близька, але по дорозі ми милувалися надзвичайною красою, яка оточує нас.
Куди не глянь-чисто, є плакати, які нагадують людям про чистоту і охорону лісу.
Щоб побачити Швейцарію не потрібно їхати за тисячі кілометрів. Вона тут, на нашій українській землі. Виїжджаючи всього декілька кілометрів за Луцьк, потрапляєш у зовсім інший світ!

Немає коментарів:

Дописати коментар