понеділок, 20 червня 2016 р.

2 погляди на життя

Фотографія сама по собі цікава, але у неї не менш повчальна історія. Великий інтерес до неї у фейсбук-спільноти змусив пошукати інформації побільше. 
Виявляється, світлину зроблено в червні 1934 року в одному з сирітських притулків знаменитого ірландського благодійника, засновника і директора системи будинків для знедолених дітей Томаса Джона Барнардо. Його філантропічні діяння досі цінні і пам'ятні - сирітські будинки Томаса дали притулок величезній кількості дітей (їх було понад 60 тисяч). Й дотепер справа Барнарда продовжується силами відомої британської благодійної організації імені великого мецената.
Томас Джон Барнардо народився 4-го липня 1845 го року в Дубліні. У 1866-му році Барнардо відправився в Китай - працювати місіонером. Після - вивчав медицину в одному з лондонських шпиталів. 1866 ий рік був роком страшної епідемії холери, яка нещадно знищувала людей, особливо дітей. Одночасно зростала кількість малолітніх сиріт, батьки яких гинули від хвороби. Тисячі дітей спали на вулицях і були змушені жебракувати після того, як їх батьків калічило на заводах.
Перший Будинок Барнардо був відкритий в 1870-му році в Лондоні, і з тих пір робота мецената на даному терені ніколи не припинялася, він регулярно виходив в нічний час в район нетрів, щоб знайти знедолених хлопчаків, що спали на дахах та в стічних жолобах. Він відкрив більше сотні подібних закладів і безліч філій на території Об'єднаного Королівства.
Томас Джон Барнардо ретельно розробив методику роботи з безпритульними дітьми. Їх потрібно було
розшукувати, годувати, одягати і виховувати. Після досягнення ними певного віку дівчаток і хлопчиків навчали виробничої праці, вчили різних професій. Хворих і слабких дітей лікували - в спеціальних оздоровчих закладах, лікарнях, шпиталях і санаторних закладах.
Вікторіанська Англія пояснювала бідність як ганебний результат лінощів чи фізичної вади. Однак добрий чоловік вважав, що кожна дитина заслуговує на найкращий старт в житті, незалежно від її походження.
Барнардо пізніше відкрив школу для дівчаток Village Home в Barkingside, в комплексі котеджів навколо зеленої зони проживало 1500 дівчаток.
На початку двадцятого століття Томас Джон Барнардо (Barnardo) пішов далі - він відкрив спеціальне військово-морське училище, в якому хлопчики з його Будинків навчалися військової майстерності і готувалися працювати в торговому флоті.
Помер Томас 19 -го вересня 1905 го року в Лондоні. Причиною смерті великого благодійника стала хвороба серця (стенокардія), яке він все життя віддавав стражденним.

Немає коментарів:

Дописати коментар